ChristenUnie-SGP Westland

Column: In Quarantaine

Een collega van mijn vrouw moest in quarantaine omdat meerdere gezinsleden positief getest waren. Gelukkig hadden zij lichte klachten. Een buurman haalde zijn vrouw op uit het ziekenhuis, zij had 11 dagen op de IC gelegen en was gelukkig zover hersteld dat ze weer naar huis mocht. Het coronavirus heeft een enorme impact op de hele samenleving. Op mensen, bedrijven, scholen, verpleeg- en ziekenhuizen. Er is licht aan het eind van de tunnel want er zijn nu meerdere vaccins beschikbaar en het vaccinatieprogramma komt op stoom.

Helaas zijn we er nog niet, tijdens de persconferentie van 8-3-2021 werd bekend dat de harde lockdown met de avondklok nog enkele weken van kracht blijft.

De raad vergadert vanaf januari 2021 volledig digitaal. Alle commissievergaderingen, informatie-uitwisselingsbijeenkomsten en raadsvergaderingen worden digitaal via Starleaf, Zoom of Teams gehouden. Er kunnen gelukkig nog veel zaken ‘gewoon’ doorgaan.

Te midden van alle politieke perikelen is er ook een tijd van quarantaine.

Quarantaine (quaranta giorni, veertig dagen) is een van origine medische term die afkomstig is uit het Italiaans ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw. In deze tijd werden namelijk alle aanmerende schepen verplicht om 40 dagen in de haven stil te blijven liggen en werd de bemanning daarbij geacht het schip niet te verlaten. Deze maatregel behelst het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van een infectie.

We leven nu in de 40 dagen tijd (quaranta giorni) waarin we toeleven naar Pasen.

Het feest van de opstanding van Jezus uit de dood. Daarmee liet Hij ons zien: ‘Ik ben er voor jou!’ Wij mogen er ook zijn voor anderen. Er zijn zoveel mensen die wachten op een warm woord, een goede daad, een beetje barmhartigheid. Dat geeft hoop!

Ik wens u een gezegende ‘quarantaine’-tijd op weg naar Pasen.

Arij de Bloeme
raadslid ChristenUnie-SGP Westland