ChristenUnie-SGP Westland

Column: Opdat wij niet vergeten …..

In de meimaand genieten we van de ontluikende natuur. In deze maand denken we ook terug aan de Tweede Wereldoorlog.

In mei 1940 woonde er in Monster nog één Joods gezin. Dat was Mozes van Leeuwen, zijn vrouw Eva van Dijk, hun zoon Levie Andries en dochter Louise Roosje.

Mozes stond ingeschreven als “koopman in vleesch” en Eva als “winkelierster slagersbedrijf”. In 1921 verhuisde het gezin van de Vaart (de huidige Havenstraat) naar een nieuw pand in de Zeestraat.  Mozes overleed in 1938, het runnen van de slagerij kwam toen neer op Levie. In de eerste maanden van de oorlog was er voor de Joodse bevolking nog weinig aan de hand. Na de eerste beperkingen, werd in mei 1942 het dragen van de Jodenster verplicht. Niet lang daarna begon de bezetter met het deporteren van Joodse mensen. Levie trouwde op 12 augustus 1942 met Dina Sanders uit Den Haag.  Louise trouwde op dezelfde dag met Israël Mesritz. Twee dagen later op 14 augustus moesten zij zich melden in Rotterdam. Op 15 augustus kwamen zij in Westerbork aan.

Vandaar gingen zij op 17 augustus op transport naar Auschwitz. Korte tijd later zijn Levie, Dina, Louise en Israël in Auschwitz omgebracht. Moeder Eva is op 8 oktober door politiemannen uit huis gehaald en via Westerbork op transport gegaan naar Auschwitz. Ook Eva is in Auschwitz omgekomen.

Ter nagedachtenis aan de familie van Leeuwen zijn op 25 februari 2016 vijf struikelstenen aangebracht in het trottoir, wat nu Zeestraat 29-31 is. Daar stond  tot 1995 hun woonhuis annex winkel, waar nu restaurant Oostgarden is gevestigd.

Op dezelfde dag zijn vijf struikelstenen geplaatst voor de Joodse familie van Tijn op het Wilhelminaplein in Naaldwijk.

Het project Struikelstenen of Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Ter nagedachtenis aan Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en nooit meer zijn teruggekomen.

Opdat wij niet vergeten…

Bea Koen, steunraadslid ChristenUnie-SGP