ChristenUnie-SGP Westland

Column Veilig Zwemmen

Mijn dochter zit op zwemles en ik kan niet wachten tot ze haar diploma heeft. Het lijkt me heerlijk als ze dan zelf buiten kan spelen in de buurt van slootjes, zonder dat ik me echt zorgen hoef te maken. Dat geeft mij straks een veilig gevoel en het is ook veiliger.

Wat lijkt het me moeilijk als ouder, als je niet het geld hebt om je kind naar zwemles te brengen. Dat je dit stukje veiligheid niet kunt kopen voor je kind. In heel het land blijkt de zwemvaardigheid af te nemen en dat merkt ook de reddingsbrigade. Dat is zorgelijk.

In Westland zijn we blij met het Kindpakket, waardoor kinderen toch kunnen sporten als hun ouders het geld echt niet blijken te hebben. Via het Kindpakket kun je ook gratis zwemles krijgen, maar dat blijkt nog niet goed te werken. Organisaties als Schuldhulpmaatje en VluchtelingenWerk merken dat kinderen buiten de boot vallen. De gemeente heeft afspraken gemaakt met maar één zwembad. Wat betekent dat kinderen uit andere dorpen hier geen gebruik van kunnen maken. Dit komt ook doordat de beschikbare lestijden direct op de schooltijd aansluiten. Dat lijkt ons niet oké. Wij als ChristenUnie-SGP fractie vinden zwemles nog belangrijker dan mee doen aan sport, omdat dit over veiligheid gaat. Daarom vinden wij dat de gemeente met meerdere zwembaden tot afspraken moet komen, zodat alle kinderen de mogelijkheid hebben om zwemles te krijgen.

Veiligheid voor kinderen, dat lijkt ons iets waar de gemeente haar best voor moet doen. De ChristenUnie-SGP fractie zal zich de komende tijd inzetten om dat voor elkaar te krijgen.

Rosalie Vellekoop
Fractieondersteuner
fractie@cusgpwestland.nl

Verschenen in Het Hele Westland september 2015.