ChristenUnie-SGP Westland

Leen Snijders: aanpakken en niet zeuren!

Een interview met Leen Snijders, onze lijsttrekker, in AD Westland van 15 maart 2018.

‘We zijn dankbaar met twee zetels, want in je eentje in de raad is écht niet leuk’
Als voorman van een kleine fractie, met een drukke baan ernaast, staat Leen Snijders niet te boek als keukenprins. Een interview over straten maken, groot gezin, de kerk en een frituurpan in de schuur.

We gaan tenminste wel weer uit van twee zetels, want we hebben een hele trouwe achterban.
Leen Snijders is een harde werker. Op z’n twaalfde ging hij in de vakanties al met zijn vader mee, die stratenmaker was. En nu, op 61-jarige leeftijd, werkt hij nog steeds in de wegen- en waterbouw, nu als projectleider. Naast gezin, werk en politiek blijft er niet zo veel tijd over. De lijsttrekker van ChristenUnie-SGP in Westland staat dan ook niet zo heel vaak in de keuken. ,,De rolverdeling bij ons is dat ik het geld verdien en mijn vrouw Irma het huishouden doet en voor de kinderen zorgt”, geeft de Monsternaar aan. ,,Ik ben vaak weg en we hebben een groot gezin, maar dat wil niet zeggen dat ik thuis niks doe hoor.” Zo is de frituurpan in de schuur het domein van de oudste man des huizes. Met nadruk op oudste, want het gezin Snijders telt nóg acht mannen, al wonen niet alle zoons meer thuis. ,,We zijn nu nog met z’n vijven”, zegt Leen. ,,Onze kinderen zijn tussen de 10 en de 35. De jongste is een meisje, onze enige dochter. Een nakomertje, ons prinsesje.”

Ook het in- en uitruimen van de vaatwasser is een klusje voor Snijders senior. Maar er gaat veel tijd in de politiek zitten voor de fractievoorzitter van een partij met twee zetels. ,,Vooropgesteld, we zijn dankbaar met twee zetels, want in je eentje in de gemeenteraad is écht niet leuk”, vindt Snijders. ,,De afgelopen vier jaar heb ik samen met Dick de Heer in de raad gezeten en we hebben uitstekend samengewerkt. We hadden de commissies goed verdeeld.”

In de nieuwe periode vindt Snijders Willy de Zoete aan zijn zijde. Ze was acht jaar lid van Provinciale Staten en zit nu in het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Afkomstig uit Loosduinen en nu woonachtig in Poeldijk. ,,Ze is door het bestuur van de ChristenUnie naar voren geschoven”, zegt Snijders. ,,Ik ben van de SGP en samen vormen wij de fractie. We gaan tenminste wel weer uit van twee zetels, want we hebben een hele trouwe achterban. Onze verkiezingscampagne bestaat daarom ook niet uit elke dag flyeren.”
Oppositie
Snijders gaat weer uit van een rol in de oppositie. ,,Als je wil deelnemen aan de coalitie, moet je minstens met z’n drieën zijn”, zegt hij. ,,Hoe de nieuwe coalitie eruit zal gaan zien, weet ik écht niet. Je ziet nu allerlei bewegingen tussen de lokale partijen GemeenteBelang Westland, de LPF en Westland Verstandig. Het CDA zie ik daar nu niet bij zitten. Dat zou ik heel erg jammer vinden, want wij hebben toch de meeste raakvlakken met het CDA. De tuinbouw bijvoorbeeld, daar zit ik ook op. En we hebben allebei toch meer respect voor geloofsovertuigingen. Bij een aantal zaken heb ik meer een klik met het CDA dan met de andere partijen.”
Hoewel hij door alle drukte en verplichtingen in het leven moet woekeren met zijn tijd, gaat Snijders met veel plezier een nieuwe raadsperiode in. ,,Het is zwaar, maar wel heel erg leuk”, zegt Snijders, die met zijn gezin de zondag als rustdag bestempelt en naar de kerk gaat. ,,Onze rode draad is het leven als groot gezin. Er gebeurt altijd wat en is nooit saai.” Dingen aanpakken en niet zeuren is daarbij het credo. Precies zoals Snijders ook in zijn baan en in de politiek te werk gaat.

Foto: Daniella van Bergen