ChristenUnie-SGP Westland

Minister Staghouwer bezoekt Van Onselen Aubergines

Op uitnodiging van de fractie ChristenUnie-SGP Westland bracht minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek aan Van Onselen Aubergines. Een familiebedrijf met meer dan 70 jaar ervaring in het telen van groenten, waarvan de laatste 25 jaar aubergines. Inmiddels telen zij op 4 locaties in het Westland. De broers Arjan en Martijn van Onselen staan als derde generatie aan het hoofd van hun auberginekwekerij.

Wat opvalt zijn de moderne kassen waardoor optimale klimaatomstandigheden gecreëerd worden en de planten beschermd worden tegen schadelijke insecten en ongewenste weersinvloeden. Daarbij wordt maximaal ingezet op het gebruik van biologische bestrijders.

Arjan van Onselen: “Hierdoor leveren wij topkwaliteit”.

De aubergines worden direct op de locatie verpakt, waarbij voedselveiligheid en productkwaliteit hoog in het vaandel staan. Dit is één van de aspecten die de minister zeker aanspreekt omdat hij voedselkwaliteit in zijn portefeuille heeft.

Uiteraard komen tijdens het bezoek van de minister ook de hoge energieprijzen aan de orde. Voor de energievoorziening maakt Van Onselen Aubergines gebruik van WKK’s (warmte- krachtkoppeling), die een deel van de CO2 leveren die nodig is voor de teelt.

Martijn van Onselen: “Naar de toekomst toe nemen we deel aan een aardwarmteproject”.

Van Onselen Aubergines gaat verder met kwaliteitsverbetering en verduurzaming. Zij hebben ook het Planet Proof certificaat behaald.

“Positief”, stelt Bea Koen, nr. 2 op de kandidatenlijst, “want de ChristenUnie-SGP Westland vindt investeren in duurzame energiebronnen een belangrijk speerpunt voor de komende raadsperiode”. 

Minister Staghouwer krijgt in ieder geval genoeg input mee naar Den Haag.