ChristenUnie-SGP Westland

Column: Samenleving

Met Kerst was het nog een beetje te zien, de ‘verzuiling’ van Nederland. Mensen gingen naar hun eigen kerk of kring om het feest te vieren. Niks mis mee natuurlijk, vieren doe je het liefst op de plek waar je je thuis voelt. Toch werd op veel plekken samen gevierd. Kerk- of andere muren speelden daar niet. Mooi, want we zijn uiteindelijk een samenleving. De tijd dat ieder alleen naar winkeliers uit de eigen zuil ging ligt wel achter ons.

Nu dreigt er een nieuwe verzuiling, waarbij de oude verbleekt. Een aantal jaren geleden werkte ik als wijkverpleegkundige in een Haagse krachtwijk, waarin mensen wonen die de wortels in allerlei delen van de wereld hebben. Het was geen slechte wijk met criminaliteit of zo, maar van samen vieren was weinig sprake. Elkaar helpen was moeilijk, want mensen begrepen elkaar vaak niet. De grotere groepen hadden hun eigen kring, winkels en zelfs zorgorganisaties. Niet iedereen hoorde bij zo´n groep. Waar mensen niet samen, maar langs elkaar heen leven, bestaat het risico dat sommigen tussen wal en schip vallen.

Westland doet het woord samenleving gelukkig eer aan. Er wordt veel omgezien naar elkaar, iets om trots op, en dankbaar voor te zijn. Toch zijn er ook bij ons mensen die (nog) niet echt mee (kunnen) doen in de samenleving. Als gemeentebestuur hebben we het daar veel over en er wordt veel voor ingezet. Misschien kan dat beter. Heeft u een idee; meld het ons alstublieft. Maar de echte samenleving wordt gemaakt door de mensen in de dorpen. Misschien is er iemand in uw buurt die niet weet hoe hij of zij kan meedoen. Neem hem of haar dan eens mee naar een activiteit tijdens de feestweken. Of misschien met Pasen naar de kerk. Zo bouwen we samen aan de samenleving.

Willy de Zoete-van der Hout
fractievoorzitter ChristenUnie-SGP Westland